Αρχική | Αρθρογραφία | Οι νέες τάσεις στο Βakery Design

16 Απριλίου 2020

Οι νέες τάσεις στο Βakery Design

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στην ερώτηση «ποιο είναι το βασικότερο είδος πρώτης ανάγκης μετά το νερό» η απάντηση ήταν, είναι και θα είναι, μία. Το ψωμί. Και μετά από αυτό, έρχονται όλα τα άλλα! Δεν υπάρχει τίποτα πιο οικείο και υπέροχο από τη μυρωδιά και τη θέα ενός φρέσκου, λαχταριστού καρβελιού. Ωστόσο, το ίδιο το ψωμί, όπως και οι χώροι όπου αυτό  δημιουργείται και διατίθεται έχουν εξελιχθεί τόσο πολύ στην πορεία των χρόνων, που μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι ότι οι φούρνοι έχουν περάσει πλέον σε άλλο επίπεδο. Και όσον αφορά στην ποικιλία και τη γευστική αξία των προϊόντων τους, αλλά και όσον αφορά στο design τους. Σήμερα επιζητούμε το παραδοσιακό, το χειροποίητο, το φυσικό, το οργανικό. Και όσοι εκτιμούν το καλό, γευστικό και υγιεινό ψωμί είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν για αυτή την ποιότητα. Ως εκ τούτου, μαζί με την ποιότητα και το value for money μπαίνει στο παιχνίδι και το design. Γιατί να πρέπει, εξάλλου, να αγοράσουμε αυτό το υπέροχο, υγιεινό ψωμί μέσα σ’ ένα βαρετό και συνηθισμένο αρτοποιείo;

Η άνοδος του Bakery Design είναι πλέον γεγονός και εμείς δεν μπορούμε παρά να το απολαμβάνουμε.

Παρακάτω ακολουθούν μερικές από τις πιο σύγχρονες τάσεις στο architectural και interior design των αρτοποιείων, μαζί με εντυπωσιακά παραδείγματα από διάφορες χώρες του κόσμου.

 

VyTA Boulangerie Italiana, Τορίνο, Ιταλία

Η Vyta Boulangerie Italiana βρίσκεται στο κεντρικότερο σημείο του Τορίνο, δίπλα στον σιδηροδρομικό σταθμό Porta Nuova.
Με το μεγάλο contrast ξύλου βελανιδιάς και μαύρου πολυμερούς στις  επιφάνειές του, το κατάστημα μοιάζει περισσότερο με ένα high-end μπουτίκ ή μπαρ μόδας παρά με φούρνο ή ζαχαροπλαστείο. Ξεκάθαρα πρόκειται για έναν engaging και εντυπωσιακό χώρο, με το στυλιζαρισμένο «πέπλο» φυσικής δρυός πάνω από τις βιτρίνες των προϊόντων και τη λεπτομέρεια των εξάγωνων κυψελών του να κλέβουν την παράσταση.

 

Baker D. Chirico, Μελβούρνη, Αυστραλία

 Στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, οι λάτρεις του εκπληκτικού ψωμιού και του πρωτοποριακού design θα ικανοποιήσουν τις προσδοκίες τους, σε δύο καταστήματα που ανήκουν στον Daniel Chirico. Βέβαια, το δεύτερο κατάστημα στο Carlton, σε αντίθεση με το πρώτο στην περιοχή του St Kilda, δεν διαθέτει καφέ, γλυκά ή άλλους…περισπασμούς!

Ο απόλυτος «κυρίαρχος» είναι το ψωμί και όλα γυρίζουν γύρω από αυτό.

Και φυσικά, σ’ αυτό βοηθάει σε μεγάλο βαθμό το one-of-a-kind design του, με τις θαυμάσιες καμπυλωτές ξύλινες σχάρες που αναβλύζουν φως και ζεσταίνουν γλυκά τον χώρο.

 

Panscape Bakery, Κιότο, Ιαπωνία

Στο Κιότο της Ιαπωνίας, το Panscape Bakery  αντιπροσωπεύει τη νέα εποχή στο design των αρτοποιείων. Ο μικροσκοπικός χώρος, λίγο πάνω από 26 τετραγωνικά μέτρα, φαντάζει κομψός και καθαρός μέσα στον σχεδόν υποτιμημένο μινιμαλισμό, που τόσο μοναδικά ξέρουν να χειρίζονται οι Ιάπωνες.

Ωστόσο, με τη μαζική χρήση του τσιμέντου και του αλουμινίου και με τον σχεδόν μισό τόνο ξύλο, ο χώρος δεν μπορεί παρά να εκπέμπει εντυπωσιακή σταθερότητα και δύναμη.

 

Masa Bakery, Μπογκοτά, Κολομβία

Οι παγκόσμιες τάσεις και γεύσεις επηρεάζουν κάθε γωνιά του πλανήτη. Οι προτιμήσεις στα φαγητό και στο περιβάλλον που το φιλοξενεί, μεταβάλλονται πολύ γρήγορα. Έχοντας ξεκάθαρα αυτό στο μυαλό του ο Κολομβιανός αρχιτέκτονας Benjamín Cadena, δημιούργησε το Masa Bakery, στη Μπογκοτά.

Η διεθνής σχεδιαστική προσέγγιση του Cadena, συνδυάστηκε άψογα με την αντίληψη που έχει για τις ανάγκες της τοπικής αγοράς, το κλίμα και τις προτιμήσεις των ντόπιων, καθώς και με την τεχνογνωσία του σε οτιδήποτε αφορά στον καφέ.

Αυτή η συλλογή γνώσεων οδήγησε στη δημιουργία ενός απόλυτα αναζωογονητικού χώρου αρτοποιίας και καφέ, ο οποίος αυτή τη στιγμή αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα σημεία συνάντησης της πόλης,

Ανοιχτός προς τα έξω από κάθε γωνία, επιτρέπει στο φως της ημέρας να εισέρχεται μέσα από τις μεγάλες συρόμενες πόρτες του, ένα μοναδικό μεγάλο στρογγυλό παράθυρο και μια σειρά τριγωνικών παραθύρων.

Ταυτόχρονα και ο εσωτερικός χώρος είναι ορατός από έξω, επιτυγχάνοντας μία εντυπωσιακή σύνδεση των δύο. Το άρτιο αποτέλεσμα συμπληρώνουν η μίνιμαλ είσοδος, οι ξύλινες σανίδες και τα έπιπλα καθώς και οι επαναλαμβανόμενες στρογγυλές μορφές που μαλακώνουν τις γωνίες και τα σκληρά υλικά.

νεα και events

Σχετικά άρθρα

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ ΓΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Τ. 215 000 1000

Σας περιμένουμε στις νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις μας για να σας παρουσιάσουμε όλες τις καινούριες τάσεις και ιδέες για το κατάστημά σας